Over Stichting Het Talentenspel


 

Het Talentenspel bestaat bijna twintig jaar en heeft al honderdduizenden mensen geïnspireerd. In mei 2020 werd de Stichting Het Talentenspel opgericht.

 

 

 

Stichting Het Talentenspel is de officiële vertegenwoordiger van het gedachtegoed waar Het Talentenspel voor staat.  Een stichting die het collectief van Talentencoaches rondom Het Talentenspel zo goed mogelijk verbindt, inspireert en faciliteert.

 


 

Het ontstaan van het spel

 

 

 

Begin jaren negentig..

 

ontstond Het Talentenspel aan de keukentafel van Willem Glaudemans. Hij had veel talenten, maar wist niet wat daarmee te doen. Op een avond zat hij aan zijn ronde keukentafel en visualiseerde hij zijn talenten als figuren om zich heen. Hij kon met zijn talenten praten, allemaal even gelijkwaardig, zoals de ridders van de ronde tafel. Zo is het eerste bord ontstaan, het Rondetafelbord.

 


 

Willem maakte kaartjes met talenten erop en begon het spel te spelen met vrienden en bekenden. Ook voor hen bleek het goed te werken. Een Amerikaanse vriendin legde de kaartjes in een driehoekvorm en toen zag Willem het tweede bord, een boom. Hij tekende beide borden en maakte meer kaartjes. Daarna ontwikkelde hij de spelmethode om met beide borden te werken.

 


 

In die beginperiode van experimenteren deed hij sessies met het spel met mensen in wederkerigheid. Zo kwam ook Willem Hanhart aan tafel te zitten en hij stelde voor om als wederdienst het spel professioneel vorm te geven. Hij kreeg alle materialen mee die Willem Glaudemans had gemaakt en enige maanden later presenteerde Willem Hanhart het prototype van de doos. Nu kon het spel de wereld in!

 


 

In die begintijd waren er 70 talentenkaarten. Echter was de verdeling over mannelijke en vrouwelijke talenten niet helemaal in evenwicht. Michèle Wattel heeft hierin het voortouw genomen om samen met Willem Glaudemans naar vrouwelijke talenten te kijken, de juiste benamingen te zoeken, en de archetypische beschrijvingen daarvan uit te werken. Hierdoor werd het spel evenwichtiger.

 


 

Rond 2006 kreeg Willem Glaudemans de inspiratie voor de andere borden; het Piramidebord, het Zielebord, en het Godbord. Zijn ontwerptekeningen werden wederom door Willem Hanhart professioneel vormgegeven. De borden maken de innerlijke weg die je met Het Talentenspel kunt bewandelen nog completer.

 


 

De vraag 'is er ook een spel voor jongeren?'  werd vaak gesteld. Vanuit de gedachte dat het heel fijn is om al vroeg in je leven te weten wat je missie is zodat je geen omwegen hoeft te maken, ontwikkelden Ofkje Teekens, Willem Hanhart en Willem Glaudemans het spel Jong Talent.

 


 

Vanaf 2004 worden er trainingen gegeven om mensen op te leiden tot Talentencoach. Inmiddels zijn er zo’n 250 mensen opgeleid die in binnen- en buitenland mensen met het spel begeleiden, individueel, in groepen en in bedrijven. Ook voor Jong Talent zijn er zo’n 150 mensen opgeleid. Van dit spel is er een Engelse versie: Young Talent.

 


 

Het bestuur

 

Het bestuur wordt momenteel gevormd door:

 

Hans Dekker (Secretaris/Penningmeester)

 

Han van Straaten

 

Brigit Rozestraten

 

Willem Glaudemans (Voorzitter)

 

Jacqueline Tamminga

 

Share by: